Sådan gør du din have vinterklar

Vinteren er på vej med hastige skridt, hvor frost og kulde vil påvirke havens planter. Nogle planter kan sagtens klare sig gennem en mild vinter, mens andre har brug for mere omsorg og forberedelse til at gå i vinterhi. Det kan være svært at forudse om vinteren vil blive mild eller hård, og derfor kan det være en god idé at gøre ens have klar til at komme godt igennem vinteren. Hvis din have trænger til en kærlig hånd inden vinteren kommer snigende, så læs med her og få inspiration til at komme i gang.

 

Kom godt fra start

Når haven skal gøres klar til et køligere vejr, er det ikke altid nemt at holde styr på, hvad der skal gøres. I vintermånederne påvirkes havens planter, hvor de trækker saft og næring tilbage i rødderne for at kunne udholde vinterens frost og kulde. De planter, som naturligt gror i det danske klima, formår også selv at forberede sig til kulden kommer. I mange danske haver findes flere planter og blomster, som ikke tilhører et mere mildt og varmere klima. Det kan være planter som roser eller krydderurter, der får brug for ekstra pleje over vinteren. Når man alligevel skal forberede ens have til vinteren, kan man ligeså vel udnytte lejligheden til at få ryddet op i hele have. På den måde kan man nyde ens have inde fra de varme stuer, mens kulden bidder udenfor. Her kan man gøre ens have klar ved at klippe græsplænen sidste gang, som helst skal ske i slutningen af oktober måned. I den forbindelse er det vigtigt, at ens græsplænes strå ikke bliver kortere end 4 cm, da græsstråene kan virke beskyttende. Derudover kan det være en god idé at få ryddet op på ens terrasse, haveskuret, køkkenhaven og ikke mindst i ens blomsterbede, så vinter gerne må kigge forbi.

 

Brug de rette redskaber

Det behøves ikke være en dyr fornøjelse at gøre ens have vinterklar. Faktisk kan man bruge nedfaldne blade eller købe hø til at pakke sine planter ind med. Det kan være nødvendig for de planter som er ekstra sarte, der kræver mere omsorg, så de er klar igen til foråret. Hvis man vil være ekstra god ved ens planter, så kan man lægge ekstra jord rundt om dem eller ligge grangrene, som giver beskyttelse til ens planter. Når man alligevel skal bruge en del timer i ens have, så er det smart noget praktisk tøj til haven, så havearbejdet inden vinter bliver en mindre kedelig opgave. Praktisk tøj til have kan også bruge i mange andre sammenhænge, hvis man skal på en rejse eller til andre aktiviteter uden i naturen, hvor der kræves ekstra komfort. Med varmt og praktisk tøj kan man klare de fleste vejrforhold og har ingen dårlige undskyldninger for ikke at komme i gang med en vinterklar have.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *