Sommeren er over Danmark, hvilket for mange danskere er lig med grillmad. Der bliver eksperimenteret mere og mere med grillretter, hvorfor man langsomt bevæger sig væk fra de trivielle grillpølser. Vi bringer her en guide til at lave pizza på grillen.
Dejen
Det er forskelligt fra person til person, hvordan man ønsker dejen. Den danner ramme for pizzaen, hvorfor vi anbefaler, at den er fin og sprød. Du skal selvfølgelig lave den, som du bedst kan lide.
Ingredienser til pizza dej (3 stk.)
- 10 gram Gær
- 2-3 dl Vand
- 2 spsk. Olivenolie
- ½ dl Øl
- 100 gram Durummel
- 250 gram Hvedemel (optimalt italiensk hvedemel som fx Tipo 00)
- Salt, sukker
Fremgangsmåde:
Du undrer dig måske over, hvorfor der står øl på ingredienslisten – det er dog ikke en, du skal nyde mens du laver maden. Øllen skal blandes sammen med vand, olie og gær. Ideelt kan du bruge en røremaskine til at røre det godt og grundigt sammen. Efterfølgende tilføjes durummel, dernæst salt og sukker. Afslutningsvis tilføres hvedemel, mens man fortsat rører til dejen rammer en perfekt klæbrig konsistens.
Herefter opdeles dejen i 3, da der som nævnt er nok til 3 pizzabunde. De formes som boller og sættes i køleskabet på en bageplade. Vi anbefaler, at de står i køleskabet natten over, for at ramme den perfekte bund. Alternativt kan de tages ud efter 3 timer, hvis man skal bruge dem samme dag.
Når pizzaen er taget ud af køleskabet, formes de i samme størrelse som pizzastenen til grillen – og tykkelsen efter ønske; vi anbefaler maksimum 0,5 cm.
** Et godt tip er tage dejen ud af køleskabet 15 minutter før, dejen skal formes. Dette gør den mere medgørlig og fører til det bedste resultat.
Tomatsaucen
Vi bringer her vores go-to opskrift til tomatsaucen. Man kan selvfølgelig udskifte saucens krydderier, så den rammer lige den smag, man søger.
- Flåede tomater
- Olivenolie
- Salt og peber
- Sukker
- Basilikum, oregano
Pizzaens fyld
Som nævnt kan både dejen og tomatsaucen præges af et tvist, så den passer lige til dine smagspræferencer. Her hvor man kan ændre pizzaen mest, er når det kommer til fyldet. Herunder nævner vi de mest kendte pizzaer, samt hvad der skal til af fyld for at leve op til navnet.
- Margherita (Ost og tomatsovs – oplagt til vegetar)
- Salame (Ost, tomatsovs, peperoni – en sand klassiker)
- Capricciosa (Ost, tomatsovs, skinke og champignon – kan også laves uden champignon, hvis ikke man er fan af dette)
- Hawaii (Ost, tomatsovs, skinke og ANANAS – en pizza der deler vandende med ananas som fyld)
Ydermere kan man selv ’designe’ sin pizza med forskelligt fyld. Det kan blandt andet være med løg & peber, parmaskinke & ruccola, cocktailpølser og meget andet. Man skal være opmærksom på, at des flere toppings man putter på pizzaen, des mere tid skal pizzaen bage. Derfor anbefaler vi, at man ikke overfylder pizzaen, men i stedet nøje overvejer, hvilke ingredienser som skal præge pizzaen og dennes smag.
Pizza på grillen!
Når man laver pizza på grillen, skal grillen være meget varm. Den høje temperatur vil nemlig sørge for, at pizzaen bliver perfekt sprød. Derfor kan man ideelt tænde grillen i god tid, før man sætter pizzaen på. Vi anbefaler en temperatur på 300+° celsius. Først når grillen har opnået den høje temperatur, sætter man pizzastenen på. Denne skal varmes op, men ikke blive for varm, da pizzabunden så vil brænde på. Vi anbefaler, at pizzastenen varmes op i 3 minutter, for herefter at sætte pizzaen over. Derefter lukkes grillens låg de næste 5 minutter, hvorefter man kan åbne og vurdere om pizzaen skal drejes eller hvornår den skal tages af – det bør den, når osten er smeltet og bunden ser sprød ud. Hvis den er klar til at blive taget af, skal man være påpasselige i forhold til varmen. Når pizzaen er taget af, kan den ideelt stå lidt (for at køle en anelse ned) inden den serveres. Held og lykke med at lave pizza på grillen; giv ikke op, hvis ikke det lykkedes første gang – men prøv dig i stedet frem.